Fejbőr zsírosodás, hajgyógyászat

Ha hullik, ha zsíros, ha kopaszodik...a Hajgyógyász segít!

Pikkelysömör a fejbőrön
A psoriasis

A psoriasis-os elváltozásban szenvedők igyekeznek elrejteni a világ elől bőrproblémájukat. A testfelületen ez könnyen megoldható a ruházat megfelelő kiválasztásával, de a fejbőr állandóan szem előtt van…

 

people-2564583_640.jpg

 

A pikkelysömörről

 

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. 

Hátterében genetikai és környezeti faktorok szerepe egyaránt ismert. A provokáló környezeti tényezők közül a leggyakoribbak az alkoholizmus, dohányzás, a fertőzések, lázas betegségek, különböző gyógyszerek, a szervezetet érintő hormonális változások és végül, de nem utolsósorban a stressz.

pikkelysömör bőrgyógyászati betegség, ami a hámsejtek túlműködése miatt a bőr fokozatosan elszarusodásához vezet. Normál fejbőr esetén a hámsejtek 28 naponta cserélődnek, a psoriasis-nál felgyorsulnak az események és 20-21 naponta újabb rétegek képződnek. Ezért fordul elő az erőteljesebb hámlás és a vastagabb rétegek megjelenése.

 

A pikkelysömör tünetei

 

A fejbőrön a pikkelysömör a homlok és a hajas fejbőr határán, vörös alapú felszínén pikkelyekkel hámló korona alakban jelentkezik. Ritkán a teljes fejbőrön szinte összefüggő “skalp” formája is lehetséges, lisztszerű korpázással. Nagyon fontos, hogy a korpás, viszkető fejbőr gyakran a psoriasis “előszobája”. A betegség gyakori velejárója az ízületi gyulladás, amely főleg a kisízületek gyulladásával jár. Az esetek 20 %-ában először csak az ízületi panaszok jelentkeznek, és csak később válnak láthatóvá a bőrtünetek. A betegség nem fertőző, még közvetlen kontaktus esetén sem.

 

A pikkelysömör kezelése

 

A pikkelysömörnek jelenlegi tudásunk szerint oki terápiája nincs, ezért – különösen az első észleléskor, a diagnózis felállításakor – fontos, hogy a betegben tudatosuljon a betegség természete, lefolyása. Általános szempont, hogy a hajas fejbőrön lévő pikkelysömörös tüneteket samponokkal és különböző oldatokkal kezelünk, erre a területre kenőcsöt nem használunk. Súlyosabb esetekben a belső kezelés is fontos.

Amit Te is tehetsz a tünetek enyhítése érdekében: az étkezési szokásod megváltoztatása. Például a tejtermékekre érzékeny pikkelysömör betegeknél a tej és sajt kiiktatása az étrendből tünetmentessé teheti a pikkelysömörös egyént.

(felhasznált forrás: wikipedia)

 

Óvd Te is hajad, fejbőröd egészségét! Bízd szakemberre a probléma feltárását és kezelését, kérj időpontot most!

www.hajgyogyaszom.hu

További szolgáltatásaink:

hajgyogyasz-lent-logo1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirosodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5412822098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása